Spetsutbildning på högstadiet

Kvalitetsnivån i den svenska skolan återställs stegvis av alliansen.

Den 22 januari ställde jag en fråga till utbildningsministern i kammaren om spetsutbildning på högstadiet. Det var med anledning av att tio gymnasiala s. k. elitutbildningar skulle starta under hösten 2009. Elever med intresse, vilja och förmåga skulle få större möjlighet att utvecklas.

 Jag frågade utbildningsminister Jan Björklund när elever på högstadiet skulle få samma chans. Han svarade att han var helt öppen att vidga förslaget till högstadiet i ett nästa steg och nu fem månader senare är vi där.

 I det kommande förslaget till ny skollag avskaffas förbudet mot antagningsprov i teoretiska ämnen. Efter decennier av nivellering då alla elever, utan fastslagna förkunskaper, måste läsa samma kurs i samma takt blir det äntligen möjligt och tillåtet för eleverna att få jobba på att prestera toppresultat i teoretiska ämnen som matte och språk, och inte bara i idrott. Genom detta förbättras också kvalitén på gymnasieutbildningen eftersom den är beroende av vilken startnivå man kan utgå ifrån och i förlängningen sedan även kvalitén på universitetsstudierna.

Socialdemokraterna är förstås kritiska och deras skolpolitiske talesperson säger: -Jag ser matte och engelska som en medborgerlig rättighet.  Det är ämnen som alla behöver -. En analys av det citatet visar inte på kvalité. Vad syftar hon på? Vad menar hon? Matte och engelska är obligatoriska ämnen som det inte är tal om att utestänga någon från.

 Att utestänga från elitmatte innebär inte ” att skikta samhället” som Marie Granlund(S) säger. Hon har ju inte bekymrats av att jag och många andra har utestängts från elitfotboll och faktiskt inte jag heller. Jag har inte känt mig bortsorterad. Det är bättre att lägga sin kraft där man har intresse och fallenhet.

 Förhoppningsvis tar vi snart ytterligare ett kvalitetshöjande steg.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: