Parlamentarisk kompetens

Parlamentarisk kompetens var ämnet för en artikel jag skrev och fick publicerad i förra veckan.

Jag tyckte att en så viktig fråga som parlmentarikernas kompetens sällan blir belyst i media.  Vad en bra EU- parlamentariker förväntas kunna klara och vilka arbetsinsatser, kunskaper och erfarenhet som krävs för att göra ett bra jobb för Sverige och Europa blir sällan rannsakat.

En entusiastisk men oprövad ungdom kunde med emfas framhålla i valrörelsen att ”jag skulle då bli den yngste parlamentarikern”, som om just detta faktum skulle ge Sverige fördelar på den stora arenan, utan att ett sådant uttalande blev ifrågasatt eller kommenterat i media.

I EU fattas beslut som får stor betydelse för Sverige och oss svenskar. EU-direktiv inom olika områden skall omsättas i svensk lag. Av de ca 40 lagar som nu träder i kraft den 1 juli är ca en femtedel EU-relaterade.

Den 24 juni sommarpratade Finlands utrikesminister Alexander Stubb i P1 och uttalade då följande om EU. ”En EU-parlamentariker i dagens läge har mera makt i EU-lagstiftning än en enda svensk minister. Det är otroligt viktigt att välja kompetenta personer till EU-parlamentet.”

 För att Sverige med sina 18 av de 736 platserna i EU-parlamenetet skall kunna hävda sig och driva den linje som vi anser är bra för Sverige och Europa krävs både kunskap, erfarenhet och politisk kompetens.  

 Varför diskuterar vi inte detta? Egentligen borde frågan intressera oss alla

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: