Personuppgifter

Det är för lätt för anställda på svenska myndigheter att komma åt personuppgifter, konstaterar Datainspektionen i en ny rapport.

 Personuppgifter är en intressant och lockande läsning för många. Detta visar sig gång efter annan när media rapporterar om att anställda på myndigheter tar del av personuppgifter på ett otillåtet sätt och att sjukvårdspersonal otillbörligt studerar patientjournaler.

Myndigheter behöver utveckla bättre kontroll för att upptäcka när detta sker, enligt Datainspektionen.

 Att på alla sätt arbeta för att utveckla system som förhindrar och försvårar intrång är naturligtvis av största vikt. Minst lika viktigt är att arbeta för att minska övervaknig och kartläggning.

 Visst kan syftet med enskilda beslut om övervakning och kartläggning vara befogat och skäligt men i kombination med andra likaså befogade åtgärder kan det få mycket negativa konsekvenser för den personliga integriteten. Detta måste vi få bättre kontroll över.

 Tack vare min motion  Personlig integritet till  Stockholmsmoderaternas förbundsstämma och alla stämmodelegater som röstade för mitt förslag har moderaterna i Stockholms stad tagit ställning för att skydd  mot myndigheters övervakning och kartläggning av den enskildes personliga förhållande skall skrivas in i grundlagen,  i enlighet med integritetsskyddskommitténs förslag.

 Fler viktiga mål finns att uppnå på integritetsområdet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: