Regeringens e-postadresser

Regeringens engelska e-postadresser bryter mot lagen anser tidigare chefen för språkrådet Olle Josephson som anmält regeringskansliet till justitieombudsmannen (JO). Detta rapporteras stort om i Aftonbladet och DN (29/7) och kommenteras av bloggaren Dick Erixon (30/7).

En liten men symbolisk fråga kommer nu i rampljuset. För fjorton år sedan införde den socialdemokratiska regeringen e-postadresser på engelska; ett misstag som alliansregeringen förhoppningsvis snart rättar till.

Jag tycker att det är självklart att svenska medborgare skall använda svenska när de vänder sig till regeringen och ställde därför en skriftlig fråga om detta till justitieminister Beatrice Ask: Användandet av det svenska språket, i september 2007.

I och med den nya språklagen är svenska äntligen vårt officiella språk. Det finns därför en stark anledning att agera i denna symbolfråga. Effekten skulle bli en tydlig förstärkning av regeringens egen politik.

Alliansen jobbar i ett högt tempo och har genomfört mängder med viktiga beslut. Jag är övertygad om att även denna lilla men mycket viktiga symbolfråga kommer att lösas på ett lämpligt sätt när väl ordförandeskapet ligger bakom oss. Under den tid vi leder Europa skulle det vara en märklig signal att byta från engelska till svenska adresser.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: