Åldersdiskriminering

Alf Svensson tycker att vi skall sluta tjata om ålder och undrar varför just vi i Sverige så gott som alltid skall lägga till ålder eller födelsedatum på dem som omnämns i media. Han säger på Brännpunkt i SvD att ingen söder om Öresund har frågat om hans ålder. I Europaparlamentet efterfrågas hans CV, ”man vill förvissa sig om vad personen har för erfarenhet”.

Jag hade för inte så länge sedan temat uppe i artikeln Mediabilden av äldre. Jag anser att vi skall fundera över attityden gentemot äldre i Sverige och tycker att alla vi 65+ , som utgör 20 % av befolkningen, borde gå till storms mot den fördomsfulla bilden av äldre i media. Flera forskare visar att äldre är en grupp som stereotypiseras inom medierna och samhället. M. Nilsson har i sin avhandling också visat att äldre är en kategori som det talas om, men inte till. Det är också sällan som det talas utifrån positionen som äldre.

I dagens attitydklimat är det ung ålder som förs fram som en merit i sig, inte mognad och erfarenhet . En ung person kan framhålla att ” jag skulle då bli den yngste ledamoten i ..” och menar att det är en alldeles tillräcklig merit och detta går hem men tänk tanken att någon skulle lansera sig med att ” jag skulle då bli den äldste ledamoten i ..”.

Ronald Reagan (president från 70-78 år) attackerades av en motkandidat för sin ålder och svarade med ”I won´t hold your youth and inexperience against you, if you don´t hold my experience against me.” Hade han fått chansen i dagens Sverige, och hade Konrad Adenauer, förbundskansler från 73-78 år?

Vi har flera framstående svenska forskare i USA som här hemma fallit för ålderssträcket men som där tas emot på sina meriter och får förnämliga positioner. Nu senast professor Jan-Åke Gustafsson, toppforskare vid Karolinska institutet, som åker till Houston i Texas och där får ett anslag på mer än 25 miljoner. Han säger att i Houston har ingen frågat hur gammal han är , ”det enda som räknas är kompetensen”.

I ett telefontyckarprogram i Sveriges radio uttryckte en ung man åsikten att äldre från 65 år inte skulle få rösta men gick sedan med på 72 år. Skälet han angav var att ”de ändrar sig inte, har svårt att lära sig”. Att han själv aldrig skulle nå upp ens till en del av dessa åldrade personers aktuella förmåga att lära sig föresvävade honom inte. Bara själva det faktum att han var ung gjorde honom mer kapabel än en äldre person.

Fyra läkare på Karolinska universitetssjukhuset har anmält sin arbetsgivare för åldersdiskriminering. Samtliga har fått sluta vid 67 års ålder trots att de önskat stanna kvar. Sjukhuset har lagen på sin sida men Diskrimineringsombudsmannen vill pröva om lagen om anställningsskydd faller inom ramen för det undantag som diskrimineringslagen tillåter.

Det blir mer än spännande att ta del av utfallet av prövningen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: