Röda dunster som förflyktigas så fort man sätter på informationsljuset.

Två dagar före julafton stod Veronica Palm (S), vice ordförande i socialförsäkringsutskottet, i riksdagens talarstol och talade om sin oro för sjukförsäkringen.

 För vem talade hon?

Uppenbarligen hoppas hon på att människor inte vet, att de inte förstår, att de skall ta vad hon säger för gott. Alltid är det några som låter sig luras av de röda dunsterna som dock förflyktigas så fort man sätter på informationsljuset.

Vad är det hon uttrycker oro för?

Enligt Veronica Palm är ”grundproblemet att det finns en sista dag. Regeringen har bestämt hur länge du har rätt att vara sjukskriven med sjukpeng. Det finns en sista dag.  Det gör mig orolig”, säger hon.    

Hon och socialdemokraterna borde ha oroat sig i många år för det som Anna Hedborg, tidigare socialdemokratisk sjukförsäkringsminister, tidigare generaldirektör för försäkringskassan, uttryckte så här:

”Tidigare fungerade sjukförsäkringen som en parkeringsplats för problem som den inte var avsedd för”.

Riksrevisionen uttalade å sin sida i en rapport 2007, En sjukförsäkring som rullade på utan mål och utan mening”.

 Veronica Palm och socialdemokraterna borde också oroa sig för att inte gå i takt med LO.

LO föreslog i en idéskrift (2007) om morgondagens sjukförsäkring en begränsning för perioden med sjukpenning till 14-15 månader och att undantag från tidsbegränsningen måste vara möjliga. Riksdagen har beslutat om 30 månader(12+18) dvs dubbelt så lång tid och samtliga de undantag som LO föreslog.

 Att blicka ut mot andra länder vidgar ens perspektiv. Hur gör man utanför Sverige? Alla länder i OECD utom två har kortare sjukförsäkringsperiod än Sverige.

Alla, även den tidigare socialdemokratiska regeringen och LO insåg att en reformering av sjukförsäkringen var nödvändig men det var Alliansen som tog ansvar och genomförde det som var svårt men nödvändigt.

 Veronica Palm frammanar oro när hon säger ”Varför är det så viktigt att rycka undan ersättningen för människor?”

Alternativen som finns när tidsgränsen löpt ut i sjukförsäkringen är fortsatt sjukpeng utan bortre tidsgräns, sjukersättning eller omförsäkring till arbetsförmedlingen. Ingen lämnas utan hjälp eller ersättning vilket man kan tro när man lyssnar på oppositionen.

 Veronica Palm frammanar oro när hon talar om ”oro för en försäkringslöshet som breder ut sig i Sverige. för att de generella och allomfattande välfärdsförsäkringarna börjar rämna”.

 Den oron kan stillas genom att hämta information i statsbudgeten. Där kan man läsa att området ” ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp utgör 12,5% av statsbudgeten, dvs 101,7 miljarder.

Gunnar Axén (M), ordförande i socialförsäkringsutskottet sammanfattade alla dessa utrop om oro på ett kärnfullt sätt: ”Varje gång Veronica Palm öppnar munnen blir tusentals människor oroliga helt i onödan. Jag manar till en viss eftertanke i debatten”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: