RUT-avdraget

Vänsteralternativet med Lars Ohly i spetsen vill avskaffa Rut-avdraget om de kommer i regeringsställning.

Tidigare ministern Ylva Johansson (S) och f.d. finansministern Erik Åsbrink (S) köper hushållsnära tjänster för närmare 50 000 kr, fast de är emot avdraget.

 ”Jag tror alla tycker att man ska följa gällande skatteregler”, säger Ylva Johansson i Aftonbladet och får det att låta som ett avdrag som man är skyldig att göra. Men att framställa det som en skatteregel som en laglydig medborgare skall följa är faktiskt att slå röda dunster i ögonen på väljarna. I själva verket är det ju så att köparen av hushållstjänsten själv kan välja om den vill ha avdrag eller inte. Man måste aktivt önska avdraget. Det är alltså inte som vid t ex jobbskatteavdrag att avdraget görs automatiskt och att man aktivt måste försöka ”slippa” att ta emot avdraget.

Att aktivt söka ett avdrag som man är så kritisk mot är inte dubbelmoral enligt Ylva Johansson. Ylva Johansson säger också att ”det är en felprioritering att ge sådana som mig skatterabatt. Jag har råd ändå ”.

Ett stort antal av dem som köper hushållsnära tjänster har inte som Ylva Johansson ”råd ändå”. Det är ju där skon klämmer; att skattekilen gör tjänsten oåtkomligt dyr. För att köpa en tjänst på 1000 kr måste man tjäna 3000 kr. Ylva Johansson och vänstern vill alltså hindra alla dem som inte kan säga att ”jag har råd ändå” från att kunna köpa en tjänst till rimligt pris utan att tvingas gå via myndighetskontroll och bedömning av köparens behov.

Vänstern med Lars Ohly i spetsen vill göra många människor arbetslösa genom att ta bort ett stort antal arbeten som gjorts till ”vita” och lägga hämsko på en bransch i utveckling.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: