Vänlighet och hyfs.

 – Vi behöver en väckelse för vänlighet och hyfs, skriver PJ Linder i SvD den 21 juli och avslutar med: ”Jag är allmänt skeptisk till massrörelser, men den som får fart på en väckelse för artighet och vänlighet kan räkna med mitt fulla stöd.”

Jag kan inte annat än instämma.

Varför är vi så sparsamma med orden  ursäkta, tack, varsågod,? I t.ex. Frankrike, Spanien och England strör man dem flitigt omkring sig. Bara man råkar stöta mot någon i gatuvimlet hinner oftast den personen först med ett pardon.

Känner vi oss i Sverige förminskade, i underläge, överdrivna eller inte tillräckligt jämställda när vi uttalar ordet ursäkta, håller upp en dörr, erbjuder en plats eller hjälp med att lyfta upp eller ner en väska på tåg eller buss?

Hövlighet, vänlighet och hyfs är trevliga smörjmedel människor emellan, som många använder sig av på ett naturligt sätt i det dagliga livet, men alltför många gör det inte. Det kan behövas en väckelse.

Annonser

One Response to Vänlighet och hyfs.

  1. bostic (andrea) skriver:

    Ja, såklart det är bra att vara artig. Man kan ju alltid vara extra artig själv och så kanske det smittas av på andra människor runt omkring en…

    Bara ett förslag ^.~!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: