Sänkt kapitalskatt uppmuntrar sparandet

Skatterna är ett av de viktigaste politiska redskapen och skattesystemet är jämförbart med ett underjordiskt rotsystem, det förgrenar sig och finns under hela samhällsytan för att ständigt bryta fram och påverka det mesta i våra liv.

Bostadsköpet är som regel den största och viktigaste ekonomiska satsningen som vi gör i vårt liv och då är det vanligtvis bara lån som gäller, inte egen insats. De svenska hushållen lånar 2 386 miljarder kronor.

För att många i stället ska kunna spara ihop ett bra startkapital och sedan betala av på sina lån måste skattebördan minska. För att många också ska vilja göra detta måste det också löna sig.

Jobbskatteavdragen är en fantastisk revolution i vårt skattesystem som ger mer beslutsutrymme åt den enskilde individen och gör det möjligt att bygga upp en buffert, men mer behöver göras som att höja brytpunkten och sänka kapitalskatten.

Det som avstås i omedelbar konsumtion för att bygga upp en säkerhet måste också löna sig att ha stående i form av sparande i bank eller i aktier.

Staten betalar 30%  av räntekostnaderna på ett lån men beskattar med  30%  avkastningen  på sparande i bank eller i aktier.

Här kan jag både instämma i Carl B Hamiltons debattinlägg på DN Debatt  i januari  om sänkt kapitalinkomstskatt och att råda bot på dagens  diskriminering av långsiktigt och  svenskt personligt aktieägande och citera ur min egen riksdagsmotion från oktober 2009.

En förändrad aktiebeskattning : MOT200910Sk507 (38 kbyte)

Det svenska skattetrycket på aktieägande är tre gånger högre än genomsnittet inom EU och OECD. Den som i Sverige riskerar sina pengar genom att investera i företag och nyttig verksamhet betalar 30% av sin kapitalvinst i skatt jämfört med EU-snittet på 13%.

Aktiesparandet som sparform behöver därför uppmuntras. Komplicerade skatteregler måste tas bort eller ändras och svensk aktiebeskattning närma sig EU-genomsnittet så att vi kan konkurrera med övriga medlemsländer

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: