Ta inte bort vindkraftsvetot

Den 3 februari uttalade sig miljöminister Andreas Carlgren (C) i Svenska Dagbladet och hotade att avskaffa kommunernas vetorätt rörande vindkraftsetablering. SvD skriver:

Andreas Carlgren anser också att man måste ta bort det kommunala vetot som det fungerar i dag då det gäller vindkraftutbyggnaden. Med vindkraften finns det en växande konflikt när det gäller behovet av förnybar energi och det lokala självstyret.
”Med respekt för självbestämmandet finns det försörjningsfrågor där det nationella intresset måste gå före. Det tar man för självklart när det gäller stora anläggningar, men inte för små. Här måste vi få en förändring så att kommuner inte bara lyssnar på opinioner och säger nej utan även försöker lösa konflikterna. Går inte det kan det bli aktuellt att ta bort kommunens vetorätt”, säger Andreas Carlgren

Menar Andreas Carlgren att alla kommuner ska rätta in sig i ledet och att om kommuner låter hänsynen till opinionen, till naturmiljön och till de boendes miljö leda fram till ett nej till vindkraftsetablering så kan det bli aktuellt att ta bort vetorätten?

Sverige är ett av de största länderna i Europa. Det måste vara möjligt att finna platser för etablering som inte är olämpliga och som kan accepteras av kommunen och dess invånare.

Kan inte exploatören finna sådana platser i dialog med de berörda bör kommunen också fortsättningsvis kunna lägga in sitt veto.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: