Dvärgbandmasken, en dödlig parasit

Vågar vi äta blåbär i sommar? frågar SvD (27/2)

Frågans formulering avslöjar inte att vi faktiskt hotas av en katastrof.

För en katastrof är det om vi måste ändra hela den svenska livsstil som innebär att vi fritt och tryggt kan röra oss ute i naturen, gå ut i skog och mark för att leta upp våra bär- och svampställen eller för att söka nya, plocka och äta på plats och sedan hemma njuta av de färska doftande bären.

En katastrof är det att behöva tvätta händerna efter vistelse i naturen för att undvika smitta i stället för att tvätta händerna för att få bort blåbärs- hallon- eller lingonkladd efter bärplockning.

En katastrof är det om det i framtiden blir nödvändigt att avmaska sin hund när den varit ute i markerna, vilket är vad Statens veterinärmedicinska anstalt nu rekommenderar för norra Bohuslän, i väntan på mer kunskap om smittans utbredning.

Måtte de olika myndigheternas arbete med att kartlägga förekomsten av parasiten resultera i ett lugnande besked om att blåsa faran över.

Men hur det än blir måste myndigheterna informera brett om vad man kan göra för att minska riskerna,t. ex att alla hundar, måste avmaskas vid ”gränsövergång”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: