Mobilsurf under prov

Utbildningsminister Jan Björklund säger till Sveriges radio Ekot att han vill förbjuda elever att ha mobilen med sig när de skriver prov.

– Att elever tillåts sitta med påslagen mobiltelefon under provsituation och då kan surfa på nätet och ta fram svaret är naturligtvis inte acceptabelt, säger han. –

Ingen kan väl annat än instämma och tycka att det är så självklart att det inte ens behöver sägas. Men nej, det finns många skolor som tillåter mobiltelefoner om de hålls avstängda.

– Jag tycker det är en rättighet i dagens samhälle att man ska få ha en mobiltelefon, säger Bo-Åke Andersson, rektor på  Praktiska gymnasiet i Stockholm.

Man kan väl i stället tycka att det är en rättighet för eleverna att veta att alla elever skriver proven under samma förutsättningar. Om vissa elever kan skaffa sig information via mobilen och på så sätt få bättre resultat faller ju hela idén med nationella prov.

Tycker de tillåtande skolorna att detta är rättvist?

Att begära att närvarande ”skrivvakt” ska kunna kontrollera att ingen i en fullsatt lektionssal har mobilen på är orimligt och vittnar om brist på både omdöme och verklighetsuppfattning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: