Integriteten hotas

Integriteten hotas när skatt blir övervakning skriver SvD den 4 augusti.

Bilderna från biltullarna är en formidabel källa för att kartlägga folks rörelsemönster. Det skulle bara vara att mata in ett visst registreringsnummer i en databas för att få reda på vid vilka tider någon passerat Lidingöbron, Thorildsplan eller Danvikstull. När trängselskatten infördes 2006 var alla därför tydliga med att det skulle råda absolut sekretess för uppgifterna. De skulle bara få användas av Transportstyrelsen, som tar bilderna, och av Skatteverket, som driver in skatten. Kamerorna tar bilder för att få in skatt. Ingenting mer. Men genom regeringens beslut är det i praktiken 18 övervakningsstationer som finns uppsatta vid infarterna till Stockholm.                                          

”SvD se/opinion Integriteten hotas när skatt blir”  

Det finns nästan alltid ett gott syfte med en föreslagen integritetsinskränkning.

Invändningarna mot att inskränka den enskildes rätt för att främja olika s.k. nyttiga mål slås bort med att den som inte har något att dölja har ju heller inget att oroa sig för. Den som har ”rent mjöl i påsen” …  och så dras kontrollnätet  kring medborgarna åt och blir allt finmaskigare genom nya lagar och ny teknik. Ett steg leder vidare till nästa steg.

Medborgarnas resehistorik – med bil, när man kör ut eller in i Stockholm och med kollektivtrafik, när man använder SL Acess-kort –  registreras och lagras och kan användas.

Även för den som har ”rent mjöl i påsen” kunde det kännas bra att vara säker på att kunna röra sig fritt med bil och med buss utan att Storebror har möjlighet att följa din väg.

Den 29 september 2009 motionerade jag till Riksdagen tillsammans med Betty Malmberg om Förstärkt personlig integritet

Motion 2009/10:K290 Förstärkt personlig integritet – Riksdagen

av Betty Malmberg och Marianne Watz(m)

Motionen avslogs


Förslag till riksdagsbeslut

  1. 1.    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att skydd mot myndigheters övervakning och kartläggning av den enskildes personliga förhållande ska skrivas in i grundlagen i enlighet med Integritetsskyddskommitténs förslag.
  2. 2.    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att alla frågor som på olika sätt berör eller kan påverka den personliga integriteten framdeles måste prövas rutinmässigt och skriftligt och att en sådan konsekvensanalys ska åtfölja beslutsförslagen på alla beslutande nivåer.
  3. 3.    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att resehistorik för olika personers kollektivtrafikresor får sparas högst två månader.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: