Den personliga integriteten är hotatd

I min artikel Den personliga integriteten är hotad, BRÄNNPUNKT | Opinion | SvD ”26 juli tog jag upp exempel på  bristande sekretess inom sjukvården och hur gigantiska personregister -Lifegene-projektet- som lagrar biologisk information, sjukjournaler, data från generella nationella hälsoregister, byggs upp utan offentlig diskussion.

Tv-Aktuellt informerar nu ( 20/12 )  om att Datainspektionen sätter stopp för Karolinskas jättedatabas över svenska folket genom att meddela att hela Lifegene-projektet är olagligt.

Life-Gene inte etiskt granskat, stoppa insamlingen av känsliga data

I sin krönika den 18/12 Varför ska p-piller rapporteras till Transportstyrelsen? – DN.SE skriver Peter Wolodarski (peter.wolodarski@dn.se) att det är uppseendeväckande att en statlig trafikmyndighet är i färd med att bygga upp en detaljerad databas över de flesta svenskars hälsotillstånd utan att det förs någon debatt om detta.

 Den pågående uppbyggnaden av dessa två jättedatabaser som inte föregåtts av någon offentlig diskussion visar att det krävs ett samlat grepp och en genomgripande översyn av hur patientdata hanteras.

Forskning för mänskligheten framåt men medborgaren är inte till för forskningen och den enskildes rätt till integritet måste väga tungt.

 

Den personliga integriteten är hotad, BRÄNNPUNKT | Opinion | SvD ”26 juli,

Life-Gene inte etiskt granskat, stoppa insamlingen av känsliga data, Varför ska p-piller rapporteras till Transportstyrelsen? – DN.SE, peter.wolodarski@dn.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: