Framtider till salu

I Dagens Samhälle nr 24 görs en intressant granskning av Kairos Future av Bromander/Laagur/Engberg.

Kairos Future är det dominerande företaget inom trendspaning och omvärldsanalys.

De var snabba på att fånga upp det ökade behovet av att spana efter faror och möjligheter. Det finns inte heller något offentligt alternativ till konsultbranschen. Och forskningsvärlden är dålig på att nå ut, menar Torbjörn Lundqvist från Institutet för framtidsstudier.

–      Många forskare är ju nervösa för att säga någonting om framtiden för att de skulle betraktas som oseriösa. Eftersom inte framtiden finns så finns det ingen empiri och därför vågar man inte uttala sig. Vetenskapssamhället har ju lämnat ett dukat bord här till Kairos Future – .

Det är vanligt att 20 till 50 procent svarar på Kairos Futures enkätundersökningar. Ett bortfall på mellan 50 och 80 procent betyder att det i stort sett är meningslöst att dra slutsatser av det som de kommer fram till, säger Robert Jonsson, lektor i statistik på Handelshögskolan i Göteborg.

Alf Rehn, professor i företagsekonomi vid Åbo universitet föreläser om ekonomisk utveckling i bland annat kommuner. Han skriver nu en bok om “framtidsforskningens idioti”, som han kallar det.

Att lyssna på en föreläsning av Kairos Future är mycket intressant och inspirerande, men hur många av deras framtidsbilder kommer att bli verklighet.

Framtiden är svårfångad, nya idéer och nya upptäckter kan åstadkomma oförutsedda kast. När man med facit i hand läser tidigare förutsägelser om hur världen­ skulle te sig på 2000-talet så ser man att ett och annat blev rätt – men det mesta blev fel, t.ex missade man totalt utvecklingen av datorerna.

Jag ser fram emot att läsa Alf Rehns bok om ”Framtidsforskningens idioti”.

————-

En granskning av Kairos Future,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: